WiFi staat voor Wireless Fidelity. Het is een term die is uitgevonden door een marketingburo. Het lijkt op HiFi, dat is High Fidelity en was altijd de norm voor een goede geluidsinstallatie.
WiFi is bedoeld om draadloos te kunnen internetten. Internet komt via een koper of glasvezelkabel naar uw huis of kantoor. De beste snelheid en kwaliteit krijgt u, als u via een zg. netwerkkabel uw apparaten zoals computer en TV aansluit.
Dat is natuurlijk niet altijd handig en sommige apparaten gebruikt u ook mobiel, zoals een telefoon, laptop, Ipad etc. Tegenwoordig is WiFi zo goed, zodat ook computers en TV’s (ook de hele grote) het prima doen via WiFi.
WiFi een radio verbinding
WiFi is een draadloze verbinding, dat werkt met radiosignalen. In alle apparaten die draadloos werken zit een radiozendertje en ontvanger en die moeten op elkaar afgestemd zijn, d.w.z. ze moeten op dezelfde frequentie zitten.
Er zijn heel veel apparaten die met radioverbinding onderling contact houden, mobiele telefoons, radio, verbindingen met schepen en vliegtuigen, bluetooth en dus ook WiFi. Om al die apparaten niet door elkaar heen te laten praten heeft ieder zijn eigen frequentie toegewezen gekregen.
Lage frequenties kunnen niet zoveel data versturen, maar overbruggen wel grote afstanden en gaan ook gemakkelijk door muren etc. heen. Hoge frequenties zijn geschikt voor heel veel data, maar dragen lang niet zo ver en gaan ook niet gemakkelijk door obstakels als muren etc. heen. Een ouderwetse mobiele telefoon, waarmee je alleen kunt bellen en sms’en en b.v. de radio, gebruiken niet veel data. Zij zitten op de lagere frequenties en hebben daardoor ook vaak een goed bereik.Internetverkeer, met foto’s, filmpjes etc gebruikt veel data en die zitten op de hogere frequenties. Dus smartphones, WiFi etc hebben daardoor de mogelijkheid om filmpje, TV etc. te versturen; hebben daardoor maar beperkt bereik en het signaal komt moeilijk of niet door muren en ramen. Zijn er verschillende soorten WiFi en hoe zit dat dan met frequenties?
Ja er zijn veel soorten WiFi. In een WiFi apparaat zit een computertje en om die te laten werken moeten er computerprogramma’s op. Die bepalen hoe het WiFi apparaat werkt. Internationaal zijn er afspraken gemaakt hoe de WiFi apparaten met elkaar praten. Maar omdat internet steeds sneller wordt en wij steeds meer vragen van de WiFi, komen er ook elke paar jaar snellere computerchips in de WiFi apparaten en worden er nieuwe afspraken gemaakt hoe die sneller met elkaar kunnen praten.
De meest gebruikte WiFi variant die we tegenwoordig gebruiken heet WiFi 5. WiFi 6 is er ook al en WiFi 7 wordt ontwikkeld. Het is erg slim gemaakt waardoor een nieuwe versie altijd werkt met een oudere apparaten; ze zijn compatibel zoals we dat noemen.
Het grote voordeel van WiFi 6 is dat het sneller is en dat er veel meer apparaten aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Thuis hebben we steeds meer apparaten, maar dat gaat nog goed met WiFi 5. Maar op scholen en kantoren, waar tientallen mensen tegelijk op de WiFi zitten, maakt dat een verschil.
Wifi Mesh systemen
De eerste WiFi systemen kwamen in 1997 op de markt. Dat waren eenvoudige apparaatjes met een sprietje erop als antenne. Als je in een groter huis of kantoor WiFi wilde hebben, was dat niet voldoende. Een oplossing was om dan een zg. WiFi versterker te gebruiken, een apparaatje dat de WiFi signalen wat kon versterken, zodat het bereik wat groter werd. Een andere oplossing was meerdere WiFi punten te plaatsen. Die zijn middels een netwerkkabel aan het hoofdpunt verbonden. Nadeel is dat deze systemen niet zo slim zijn. Als je bijv. met je Ipad door huis loopt, dan zal de Ipad verbinding houden met het eerste Wifi punt, ook als er een veel betere verbinding te maken is met een WiFi punt dat dichterbij is.
Een mobiele telefoon kan dat wel, die zoekt continue naar de antennes met het beste signaal; we noemen dat roaming.
Sinds een paar jaar zijn er betaalbare WiFi Mesh systemen, die kunnen hetzelfde als de antennes bij de mobiele telefoon. Als je een aantal WiFi Mesh punten in je huis hebt en je loopt met je Ipad door de woning, dan maakt de Ipad verbinding met het sterkste WiFi punt.
Zo heb je altijd de beste verbinding!
WiFi Mesh systemen maken onderling verbinding met een netwerkkabel, of met een aparte radio/zender om onderling verbinding te houden. Er zit vaak een app bij, zodat je bij installatie zo kunt plaatsen, dat je in je hele huis of kantoor overal goede verbinding hebt.
Omdat het WiFi Mesh systeem zich als 1 WiFi netwerk gedraagt, hoef je maar 1 keer in te loggen met een naam en wachtwoord. Die werken dan op alle WiFi Mesh punten in je woning of kantoor.
De betere WiFi Mesh systemen hebben ook hele slimme ingebouwde antennes. Op de kant waar ze wat dichter bij elkaar staan, brengen ze het zendvermogen wat terug. Op de kant waar ze geen of minder signaal van de overige Mesh punten ontvangen, gaan ze met een sterker signaal zenden. Zo heb je overal goed bereik en storen ze elkaar niet.