Verbeter je Wifi in 3 stappen!

STAP 2 Wifi speedtest

Om de snelheid van je wifi-verbinding te meten, gaan we net zo te werk als bij het testen van je internetverbinding op de vorige pagina. Alleen testen we nu niet via een netwerkkabel maar via de WiFi verbinding van je laptop, tablet of telefoon. er zijn twee veelgebruikte opties:

  1. Speedtest-websites: Er zijn verschillende online platforms beschikbaar waar je een speedtest kunt uitvoeren om de snelheid van je wifi te meten. Een populaire website is “speedtest.net” van Ookla. Ga naar de website en klik op de knop “Begin test” om de meting te starten. De website zal dan de snelheid van zowel je downloadsnelheid als je uploadsnelheid tonen.

  2. Apps voor snelheidstest: Je kunt ook speciale apps downloaden op je smartphone of tablet die zijn ontworpen om de wifi-snelheid te meten. Voor zowel iOS als Android zijn er verschillende apps beschikbaar, zoals “Speedtest by Ookla” of “Fast.com” (ontwikkeld door Netflix). Deze apps werken op een vergelijkbare manier als de speedtest-websites en geven je een snelheidsmeting.

Om de meest nauwkeurige meting te verkrijgen, is het belangrijk om rekening te houden met enkele factoren:

  • Plaats: Voer de snelheidstest uit op de locatie waar je de wifi wilt meten, omdat de signaalsterkte kan variëren afhankelijk van de afstand tot de router.

  • Apparaten: Zorg ervoor dat er geen andere apparaten in gebruik zijn die bandbreedte verbruiken tijdens de snelheidstest, aangezien dit de resultaten kan beïnvloeden.

  • Verbindingstype: Houd er rekening mee dat de snelheid van je wifi kan variëren afhankelijk van het type verbinding (bijvoorbeeld 2,4 GHz of 5 GHz) dat je gebruikt. Over het algemeen biedt 5 GHz een hogere snelheid, maar heeft het een beperkter bereik in vergelijking met 2,4 GHz.

Door regelmatig snelheidstests uit te voeren, kun je de prestaties van je wifi-netwerk monitoren en eventuele problemen identificeren. Ga door naar stap 3 voor tips & tricks!