Verbeter je WiFi in 3 stappen!

STAP 1 Internetsnelheid testen

Als je een slecht WiFi signaal in huis hebt, dan is de eerste stap om te kijken of je wel echt goed internet van de provider geleverd krijgt. 

De provider heeft een modem/router geleverd en die hangt meestal in de meterkast, maar het kan ook zijn dat deze in de buurt van de TV staat. De meeste modem/routers beschikken over 4 uitgangen om een netwerkkabel op aan te sluiten.

  • Sluit een computer of laptop met een netwerkkabel aan op 1 van deze poorten, zie afbeeldingen hieronder als voorbeeld. 

Als u uw computer aangesloten heeft staan hieronder 3 opties om de echte internetsnelheid te meten. 

Optie 1
Een van de bekendste onafhankelijke snelheidsmeters in Nederland is
Speedtest.nl. Hier kunnen mensen gemakkelijk de download- en uploadsnelheid meten. De site geeft ook een overzicht van alle providers en hun abonnementen, en laat zien welke providers het snelste internet bieden.

Het kan even duren voordat de snelheid gemeten is. Uiteindelijk staan de resultaten rechts in beeld.

Optie 2
Een tweede optie is de test van M-Lab. Deze meter wordt aanbevolen door de Autoriteit Consument & Markt. De concurrentiewaakhond wil met de uitslagen van M-Lab controleren of providers zich wel aan de beloofde snelheid houden.
 
  • Zet een vinkje bij Ik ga akkoord met het gegevensbeleid, inclusief het opslaan en de publicatie van IP-adressen.
  • Klik op Start

Het kan even duren voordat de snelheid gemeten is. Uiteindelijk staan de resultaten rechts in beeld.

Optie 3
Een derde alternatief is Speedtest.net. Met deze meter kunnen mensen de testresultaten opslaan in mooie grafieken. Er zijn ook apps voor Android en iOS.

Het kan even duren voordat de snelheid gemeten is. Uiteindelijk staan de resultaten boven de meter.

Nu uw weet welke snelheid de provider in de meterkast levert op uw modem/router kunt u naar stap 2; aan de slag met het controleren van de WiFi snelheid.