Verbeter je Wifi in 3 stappen!

In een ideale situatie is het wifi-signaal sterk en stabiel. Helaas hebben veel internetters last van slechte wifi in een of meer ruimtes in huis. Soms is het signaal te zwak om bijvoorbeeld te internetten in de slaapkamer. Mogelijke oorzaken zijn drukte op het wifi-kanaal en andere apparaten die wifi verstoren. Vooral in grote huizen, goed geïsoleerde woningen of gebouwen met dikke muren is het wifi-signaal niet altijd in alle kamers goed. Een wifi-signaal kan namelijk niet gemakkelijk door materialen als beton heen.

Routers sturen het wifi-signaal via bepaalde frequenties uit. De meeste routers gebruiken daarvoor een standaardkanaal. De internetverbinding wordt trager als veel routers in de buurt (dus van buren) op hetzelfde kanaal zitten,. U kunt dan een ander wifi-kanaal instellen. Probeer dit als eerste, ook al weet u niet zeker of dit de oorzaak is van het zwakke signaal. Probeer eerst kanaal 1, 6 of 11. Helpt dat niet, probeer dan een ander kanaal. Een ander kanaal instellen werkt voor elke router anders. In de handleiding van het apparaat of op de website van uw provider staat hoe u via de computer een ander wifi-kanaal kiest. 

Komt u er niet uit, neem dan contact op met de provider.

Dikke betonnen muren in huis verzwakken het wifi-signaal behoorlijk. Probeer zo het bereik te verbeteren: verplaats de router, gebruikt een wifi-versterker of sluit wifi-mesh aan.

De router verplaatsen
De router staat in veel huishoudens op de plek waar de internetverbinding het huis binnenkomt, bijvoorbeeld in een meterkast. Verplaats de router naar een centrale plek in het huis (als dat kan). Denk eraan dat er een internetkabel gelegd moet worden van de plek waar internet binnenkomt naar de router.

Wifi-versterker gebruiken
Daar waar het wifi-signaal slechter wordt, stopt u een wifi-versterker in het stopcontact. Het apparaatje ontvangt het internetsignaal, versterkt het en stuurt het weer door. Er zijn wifi-versterkers in verschillende prijsklassen. U kunt ze ook via de provider kopen of huren. Let bij aanschaf vooral op de reikwijdte en de snelheid van data-overdracht. Het nadeel van een wifi-versterker is dat de installatie lastig kan zijn en dat de internetverbinding trager wordt.

Wifi-mesh aansluiten
Een optie waarbij met meer zendstations het hele huis wifi-bereik krijgt. Hierover leest u meer in het artikel ‘Overal wifi-bereik met wifi-mesh‘.