Een mobiele router met Wifi 6.

De Netgear Nighthawk M5 is een mobiele hotspot, een 5G-router en misschien zelfs een vervanger van de router thuis. Bright-tester Rutger Middendorp probeerde de M5. Voor wie kan dit een handig apparaat zijn?

Het listige met nieuwe typen producten is dat niemand weet dat ze bestaan of ze kunnen niet bedenken waarom ze ze nodig hebben. De Nighthawk M5 is zo’n product. Het lijkt in eerste instantie een mobiele hotspot en daarvan zeggen de meeste mensen: daar kan ik mijn telefoon ook prima voor gebruiken. Maar de Nighthawk M5 MR5200 is een mobiele router en dat is je telefoon niet. 

Overal waar je 5G-internet hebt kun je de Nighthawk M5 plaatsen en heb je WiFi 6 voor maximaal 32 apparaten. Zo wordt snel mobiel internet snel lokaal internet voor al je apparaten. 

Met de ethernet-poort kun je de Nighthawk verbinden met je router thuis. Mochten er bijvoorbeeld werkzaamheden aan het netwerk in de buurt zijn, dan kun je alle apparaten thuis in één keer overzetten op mobiel internet via de Nighthawk. Je kunt ook bijvoorbeeld je laptop, computer of spelcomputer bedraad aansluiten. Maar met Wifi 6 is dat zelden noodzakelijk omdat de verbinding rap genoeg is. 

Accu is een minpunt

Het instellen van het apparaat gaat middels een touchscreen dat gek genoeg standaard niet met een pin wordt beveiligd. Dat kun je echter wel instellen. Vind je het touchscreen niet handig, dan kun je ook een app installeren op je smartphone en daarmee de instellingen aanpassen. Leuke extra, maar voor de meeste mensen zal het een kwestie zijn van één keer instellen, nooit meer naar kijken. 

De 5040 mAh-accu van de M5 is zijn zwakste punt. Een stuk groter dan de meeste smartphones, maar je kunt slechts zo’n 13 uur doen met een volle accu en dat betekent dat een paar dagen hiken met dit apparaatje geen optie is. Aan het einde van de dag moet je hem echt weer opladen. Dat gaat via USB-C en kan met de meegeleverde lader vrij snel, maar je moet dus wel een stopcontact in de buurt hebben. 

Google

Dure gadget

Voor de mobiele werker is de Nighthawk M5 een potentieel erg handig apparaat. Als je een onbeperkt mobiel abonnement hebt en je woont in een buurt met goed 5G-bereik, dan zou dit je primaire abonnement kunnen zijn voor thuis en je werk. Of je nou aan de keukentafel, je bureau, in de trein of op de camping zit: overal heb je snel internet bij je. 

De prijs is echter wel even schrikken: 780 euro. Voor mensen die niet absoluut hun snelle internet mee hoeven te nemen is dit een te duur speeltje. Maar het is dus een apparaat dat voor een selecte doelgroep heel erg handig kan zijn. 

Rutger Middendorp, redacteur Bright