Heb je nog geen internet via glasvezel? Dan krijg je waarschijnlijk vroeg of laat de vraag of je aangesloten wilt worden op een glasvezelnetwerk. Aanbieders van glasvezel mogen je huis alleen aansluiten als je toestemming geeft. Maar wat zijn de consequenties van wel of geen toestemming geven?
Ook interessant voor jou: KPN voert glasvezelsnelheid op naar 4Gbit/s, Delta gooit er een schepje bovenop
Met een glasvezelaansluiting kun je gebruikmaken van supersnel internet. De snelheid is minimaal 50 megabit per seconde, maar 2 gigabit per seconde is ook mogelijk. Dat is 40 keer zo snel. Sommige glasvezelaanbieders gaan nog verder met snelheden van 5 of 8 megabit per seconde. Heb je nu een kabelaansluiting, dan heb je maximaal een snelheid van 1 gigabit per seconde, afhankelijk van je provider en je abonnement. Heb je nog een koperdraadaansluiting (dsl), dan hangt je internetsnelheid ook af van de afstand tot de wijkcentrale. Een extra voordeel van glasvezel is dat je net zo snel kunt uploaden als downloaden.
© ACM
Glasvezelnetwerk in Nederland (Bron: ACM)
Steeds meer huizen aangesloten op glasvezel
Anno 2024 hebben al meer huizen een glasvezelaansluiting dan een koperdraadaansluiting om te internetten, televisie te kijken en te bellen via een vaste lijn. Uit de meest recente cijfers blijkt dat er eind vorig jaar bijna 2,6 miljoen glasvezelaansluitingen waren tegen ongeveer 1,9 miljoen koperaansluitingen. Maar verreweg de meeste huizen hebben nog een aansluiting op de (coax-)kabel: 3,3 miljoen.
In heel Nederland zijn aanbieders van glasvezel bezig om het netwerk uit te breiden. Misschien liggen er bij jou in de straat ook al glasvezelkabels. Op bovenstaand kaartje, afkomstig van de ACM Telecommonitor, kun je zien waar in Nederland al een glasvezelnetwerk in de grond ligt. Om van het netwerk gebruik te kunnen maken, moet er ook een verbinding gemaakt worden met je meterkast. Voor dat stukje is jouw toestemming nodig.
Als je woont in een eengezinswoning
Als een glasvezelaanbieder jouw huis wil aansluiten op het netwerk, krijg je een brief in de bus of er komt iemand langs. Het maakt niet uit of je in een eigen huis of in een huurhuis woont. Alleen als je in een appartement woont, verloopt het proces anders (zie hierna). Als het goed is, krijg je mondeling en/of schriftelijk uitleg over de gang van zaken. Vervolgens krijg je de vraag voorgelegd of je toestemming geeft voor de aansluiting. Toestemming geven kun je online doen.
Er zijn veel redenen om wel toestemming te geven, bijvoorbeeld omdat je binnenkort of op de langere termijn wilt overstappen op glasvezel. Maar ook als je nog niet weet of je wilt overstappen, ligt het voor de hand om toch toestemming te geven. Tenminste, als de aansluiting gratis is en als die je niet verplicht tot het afsluiten van een abonnement. In de meeste gevallen verplicht de aansluiting je tot niets. Je kunt dat bij twijfel altijd navragen aan de aanbieder.
Het doortrekken van het glasvezelnetwerk tot in de meterkast heeft geen noemenswaardige nadelen. Je moet een monteur binnenlaten, dus je moet ervoor thuis zijn. Er moet in de buitenmuur worden geboord. Dat gebeurt meestal onder de grond, op een plek waar ook andere leidingen het huis binnenkomen. Heb je een voortuin? Daarin hoeft meestal niet te worden gegraven, omdat de kabel door de grond wordt ‘geschoten’.
Je kunt natuurlijk besluiten om geen toestemming te geven, omdat je nu en in de toekomst geen behoefte hebt aan glasvezel. Denk hier goed over na, want als je later toch een glasvezelaansluiting wilt, moet je wel kosten betalen. Heb je nu alleen een koperdraadaansluiting en wil je wel blijven internetten, tv-kijken en/of vast bellen? Dan heb je glasvezel nodig. KPN gebruikt het koperdraadnetwerk niet meer op plaatsen waar glasvezel ligt.
Ook interessant: 5 manieren om je wifi-snelheid te verbeteren
Als je woont in een appartement
Woon je in een appartement? Dan moet de eigenaar van het gebouw toestemming geven voor de aansluiting van het gebouw op het glasvezelnetwerk. Bij een huurappartement maakt het bedrijf dat het glasvezelnetwerk wil aanleggen afspraken met de eigenaar of woningbouwcorporatie. Krijgt jouw flat glasvezel, dan ben je als huurder verplicht mee te werken aan het doortrekken van de kabels door jouw meterkast naar de meterkasten van medebewoners.
Bij een koopappartement moet de Vereniging van Eigenaren toestemming geven. Alle eigenaren zijn daar lid van, dus je kunt altijd je stem laten horen. Je kunt als Vereniging van Eigenaren ook zelf contact opnemen met een bedrijf dat glasvezel aanlegt. Komt er glasvezel in jouw appartementencomplex, dan ben je als bewoner verplicht toestemming te geven voor het doortrekken van kabels door je meterkast. Dat staat in de Telecomwet. Anders zouden de kabels buitenom moeten worden doorgetrokken en dat is meestal niet de beste optie.
© PXimport
Een glasvezelverbinding wordt afgewerkt met een FTU (hier zonder kapje) waar meestal een NTU voorzien van een standaard netwerkaansluiting op is aangesloten.
En dan nu: snel internetten!
Een glasvezelaansluiting is nog niet genoeg om ook via glasvezel te kunnen internetten. Daarvoor heb je een glasvezelabonnement en een ander modem nodig. Dit kun je regelen bij een internetprovider. Uit welke providers je kunt kiezen, ligt aan de beheerder van het glasvezelnetwerk. Wil je weten wat op jouw adres mogelijk is, doe dan een postcodecheck, bijvoorbeeld op deze website. Of kijk op de website van de operator die in jouw straat het glasvezelnetwerk beheert of gaat aanleggen, zoals KPN NetwerkNL, Open Dutch Netwerk of Delta Netwerk.