Goede Wifi is wel fijn

Als je snel internet in de meterkast hebt, wil je dat ook graag in huis kunnen gebruiken.

Het beste werkt een kabel en bij alle providers moet er ook een vaste verbinding, via een kabel, naar de TV toe. Bij Ziggo is dat een coax kabel, maar bij de moderne Ziggo TV kastjes moet ook een zg. UTP netwerkkabel naar de TV gebruikt worden. Over de coax gaat het gewone TV signaal, maar via de netwerkkabel gaat Uitzending gemist, Netflix en straks de 4K uitzendingen, dat is TV in een nog betere kwaliteit.

Bij alle andere verbindingen zoals glasvezel van Delta of Caiway, of via de oude telefoonlijn zoals KPN die nog gebruikt, wordt een UTP netwerkkabel gebruikt naar de TV.

Als alternatief voor die netwerkkabel kun je een zg. Powerline adapter gebruiken. De is in de meterkast aansloten op het stopcontact en bij de TV komt dat de andere Powerline adapter in het stopcontact. De netwerkkabel vanuit het modem/router in de meterkast sluit u daarop aan. Bij de TV sluit u een netwerkkabeltje aan tussen die Powerline adapter en het decoderkastje van de TV. Uw stroomnet, waar ook de TV zijn stroom van krijgt, wordt dan ook gebruikt voor het transport van het TV en internetsignaal. Deze optie is echter niet zo goed als een vaste netwerkkabel, er zijn wel veel tevreden gebruikers van.

Het modem van de provider, wat meestal ook Wifi station is, hangt vaak in de meterkast. En de moderne versies hebben niet meer zo’n sterk Wifi signaal. Voor echt goede Wifi in huis moet je vaak extra Wifi zenders neerzetten. Die heten access points, toegangspunten voor Wifi.

Wij wonen in een oud huis, met dunne muren en houten bovenvloeren. Met 1 wifi zender (een Asus RT-AC86U) bestrijk ik ons hele huis, het staat op een centraal punt op de begande grond. Met het modem van Ziggo en nu van Caiway haal ik dat bij lange na niet, maar die hangen ook in de meterkast.

Een modern huis, met veel beton laat veel minder signaal door naar andere kamers, dan moet je al gauw over naar extra wifi punten. In het beton zit ijzer vlechtwerk en dat houdt het radio signaal tegen. Hetzelfde overigens met isolerende glas, HR glas heeft een heel dun laagje opgedampt metaal; dat remt enorm het signaal af en is vaak de reden dat je in huis wel Wifi hebt maar op het terras plots heel slecht.

Meerdere Wifi punten had altijd wel een nadeel, je telefoon of laptop maakt verbinding met een punt en houdt dat vast tot de verbinding weg valt en zoekt dan verbinding met een nieuw punt. Dan kan het gebeuren dat je slecht ontvangst hebt, terwijl je dicht bij een punt zit met een betere verbinding. Je mobiele telefoon lost dat buiten op door zg. roaming. Hij zoekt constant naar de beste verbinding en maakt dan contact met die antenne/zender. Er zijn nu Wifi systemen die dat ook kunnen, daarmee kun je door huis lopen en je hebt dan steeds verbinding met de sterkste Wifi zender. Bi Wifi noemen we dat een mesh systeem. Dat bestaat vaak uit 2 of 3 acces points die zelf onderling verbinding houden, dat doen ze dan draadloos. Zet je ze te ver uit elkaar, of zit er een sterk isolerende muur tussen, dan moet je ze bekabelen. Maar dan werkt het ook super.

Zo’n mesh Wifi systeem is er ook als Powerline adapter, dan worden de Wifi zenders via het stroomnet met elkaar verbonden.