KPN: glasvezel is noodzaak

Vandaag – Ons netwerk

“Zonder glasvezel in je huis heb je straks een achterstand”

KPN vervangt overal in Nederland zijn bestaande kopernetwerk voor een glasvezelnetwerk. Tot 2025 legt het elk jaar 500.000 glasvezel aansluitingen bij consumenten en bedrijven aan. KPN richt zich vooral op het verstedelijkt gebied. Een gigantische operatie die Nederland voorziet van snel internet, maar waarvoor Nederland ook een beetje op de schop moet. Joost Steltenpool (49), bij KPN verantwoordelijk voor de uitrol van glasvezel, licht toe.

Waarom moet ik dit interview lezen?
“Omdat er een wereld schuil gaat achter het WIFI signaal. Om het koper netwerk van KPN te vervangen door glasvezel moet elke stoep in Nederland open. Een soort delta plan voor internet. 

Glasvezel is bewezen de beste oplossing voor supersnelle verbindingen en toepassingen. Het is een belangrijke drager voor de toekomst, zoals het kopernetwerk dat ook is geweest in de vorige eeuw. Zonder glasvezel in je huis heb je straks een achterstand. Glasvezel mogelijk maken voor Nederland is een geweldige motivatie om elke dag je bed voor uit te komen. Daar ga ik mijn kleinkinderen later eindeloos mee vermoeien.” 

KPN is al een eind op streek met het uitrollen van glasvezel. Het kopernetwerk is al op circa 2,8 miljoen adressen vervangen door glasvezel. Daar komen de komende vijf jaar nog 2,5 miljoen huishoudens bij. Op dit ogenblik rolt KPN in 56 gemeenten glasvezel uit. De komende jaren start KPN in nog eens 150 gemeenten. 

Lukt het je om de consumenten te overtuigen van het nut van glasvezel?
“Dat lukt zeker. Bij het overgrote deel van de mensen waar we aanleggen zijn we meer dan welkom. Tussen de 80 en 90 procent van de huishoudens geeft ons toestemming om glasvezel in huis aan te leggen. Ik denk dat het voor de overige een kwestie van tijd is. Glasvezel heeft duidelijke voordelen ten opzichte van elke andere breedbandtechnologie.” 

KPN legt glasvezel aan naar alle huishoudens, ook als een klant geen diensten van KPN afneemt. Uitdaging is om iedere klant goed mee te nemen in de meerwaarde die een glasvezelaansluiting biedt en ervoor te zorgen dat de aanleg zo min mogelijk overlast veroorzaakt. 

“Hoe je het ook wendt of keert. Er is overlast, want de stoep moet open. We zijn daar nu zo bedreven in dat die meestal weer binnen één werkdag dicht kan. Corona geeft ons gek genoeg op dit moment een steuntje in de rug. Veel mensen werken thuis, waardoor het plannen van huisaansluitingen een stuk makkelijker gaat. Wel merk ik dat de lockdown mensen prikkelbaarder maakt. We leggen ook aan in winkelstraten, waar die winkels nu net weer een beetje lucht krijgen.” 

Welke rol spelen gemeenten in de versnelde uitrol van glasvezel?
“Lokale besturen spelen een hoofdrol bij het aanleggen van glasvezel. De hele stad moet op de schop en dat kan nu eenmaal niet zonder goed overleg en samenwerking. KPN sluit in de meeste gevallen een samenwerkingsovereenkomst met de gemeenten, waarin afspraken zijn gemaakt over technische aspecten zoals de diepte van uitrol en de voorwaarden voor herbestrating , maar ook welke verkeersmaatregelen er genomen moeten worden. Hierdoor wordt oponthoud zoveel mogelijk voorkomen.”