Benchmarkorganisatie umlaut heeft op het Mobile World Congres in Barcelona zowel een netwerktest voor mobiele operators als voor enkele vaste providers gepubliceerd. De drie Nederlandse mobiele operators blijven de beste in de wereld en verbeterden hun score ten opzichte van vorig jaar. KPN behaalde zelfs de hoogste internationale score ooit. Ook de vaste aanbieders scoren hoog: Odido is ‘best in test’ met de hoogste score onder de providers die op (vrijwel) landelijke schaal opereren. DELTA behaalde de hoogste score in absolute zin. Maar op de vaste test valt wel het nodige af te dingen.
Hoogste score ooit op mobiel
Het mobiele netwerk van KPN is door umlaut uitgeroepen tot beste van de wereld en dus ook van Nederland, met de hoogste score ooit gemeten, namelijk 987 punten op een schaal van 1000. Met een score van respectievelijk 978 en 971 volgen Odido en Vodafone op de voet. Alle drie de mobiele operators verdienen het best mogelijke predicaat ‘outstanding’. Nergens ter wereld worden de mobiele netwerken zo goed beoordeeld als in Nederland.
Het mobiele onderzoek van Umlaut is gebaseerd op gebruikerstests en technische netwerkmetingen in alle grote en middelgrote steden, op snelwegen en provinciale wegen en vanuit het openbaar vervoer en meer afgelegen plekken. Ook wordt in deze test de mobiele gebruikerservaring op het gebied van spraak- en datakwaliteit gemeten en de prestaties van populaire diensten zoals YouTube en mobile gaming. De operators worden beoordeeld op de onderdelen ‘spraakkwaliteit’, ‘data’, ‘crowd’ en ‘betrouwbaarheid.
Benchmark vaste providers
DELTA is dit jaar voor het eerst meegenomen in de test en behaalt meteen de hoogste score van de onderzochte vaste providers, met 962 uit 1000 punten. Van de drie providers van vast internet die op vrijwel landelijke schaal actief zijn wint Odido. De provider is met 953 punten ‘best in test’. KPN volgt op de voet met een score van 951. DELTA, Odido en KPN krijgen het predicaat outstanding. Ziggo volgt op wat meer afstand met een score van 942 en is daarmee ‘very good’.
De providers worden beoordeeld op de onderdelen downloadsnelheid, uploadsnelheid, latency, ‘betrouwbaarheid en stabiliteit. Er wordt gemeten met apps op Android devices die gebruik maken van WiFi. Het passief verzamelen van de datasnelheden vindt plaats op de achtergrond terwijl de gebruiker apps voor bijvoorbeeld streamen of gamen op zijn apparaat gebruikt. Actieve metingen van de upload- en downloadgegevens vinden acht keer per maand plaats door te bepalen hoeveel data in 3,5 seconden kan worden overgedragen. Voor latency wordt gepingd en voor betrouwbaarheid wordt gekeken of er überhaupt verbinding is.
Geen onderscheid per soort vast netwerk?
De jaarlijkse netwerktesten van umlaut worden beschouwd als toonaangevend. Voor de zeer uitgebreide mobiele tests lijkt dat terecht. Op de vaste providertest valt echter het nodige af te dingen. Om tamelijk dubieuze redenen plaatst umlaut de niet-landelijke providers namelijk in een andere categorie en onderzoekt er daarvan vervolgens slechts één (DELTA). Kleinere providers, bijvoorbeeld partijen die alleen via FttH aanbieden, worden niet meegenomen in de test. NLconnect wees vorig jaar ook al op dat gebrek.
Umlaut licht deze keuze nu wel toe. ”Firstly, customers should be aware that the offerings of regional providers are available only in certain parts of the country”, aldus umlaut. Dat is een wonderlijk argument, want voor een consument van vast internet maakt het natuurlijk niks uit of zijn provider alleen in zijn woonplaats of in het hele land actief is. Als de prestaties maar goed zijn!
“And secondly, it would be unfair to directly compare fixed-line operators that only serve a limited selection of very lucrative regions or provinces with others, that actually offer their services nationwide.” Ook dat is voor een consument niet relevant. Een afnemer van vast internet woont doorgaans maar op één plek en voor die consument is het met name interessant om te weten welke provider op die plek het beste presteert. Dat kan het beste door providers te vergelijken per soort netwerk. Umlaut laat dat echter na. De test vergelijkt louter de gemiddelde prestatie van providers over verschillende soorten netwerken. Bij Ziggo is dat niet direct een probleem, want daar is helder dat het gaat over de prestaties van het HFC-netwerk, maar bij Odido en KPN worden de prestaties op DSL en FttH op één hoop gegooid. Wat heeft een consument daaraan? De aanpak leidt er bijvoorbeeld toe dat Ziggo van alle providers het hoogste scoort op downloadsnelheid, terwijl het de enige provider is zonder multi-Gigabit aanbod.
Nog betere scores door uitrol van glasvezel en stand alone 5G
Hoe dan ook, het positieve nieuws is natuurlijk dat ons land wederom hoog scoort met haar uitstekende digitale infrastructuur. En de komende tijd zal dit alleen maar verder verbeteren, dankzij de verdere uitrol van glasvezel en de veiling van de 3,5 GHz-band voor stand alone 5G. Verwacht dus weer hogere scores in 2025, hopelijk bij de vaste test dan wel uitgesplitst per soort netwerk!