Voeg je koptekst hier toe

Smarthome, een slim huis? 

Ja, dat kan, een huis waarin apparaten met elkaar verbonden zijn. En met elkaar kunnen ze gekoppeld zijn aan internet, maar dat is niet noodzakelijk. Dat komt omdat ze onderling verbonden zijn met een eigen netwerk, niet via Wifi. Onze computers, telefoons, TV’s etc zijn met elkaar verbonden door een kabel, of tegenwoordig allemaal via  Wifi. Maar slimme apparaatjes versturen niet zoveeel gegevens, daarvoor is Wifi wat teveel van het goede. 

Wat zijn dat, die slimme apparaatjes in huis? Denk aan lampen, aan stopcontacten, sensoren voor temperatuur, licht, vochtigheid, die aanwezigheid van mensen ‘zien’ en knoppen die ze aan of uit kunnen zetten, of uitlezen. Lampen van Philips Hue of Ikea Tradfri. Die praten onderling via Zigbee. Anderen praten met elkaar via b.v. Z Wave of Thread. En die praten niet allemaal met elkaar, dus daar is Matter voor ontwikkeld. Verderop komen we daar op terug. 

 

Dus met Zigbee knoppen en sensoren kun je Zigbee lampen bedienen. Dat is een erg slim netwerkje waar elk apparaatje signalen zendt/ontvangt, en ook de signalen doorstuurt naar apparaatjes die verder weg staan. Maar hoe bedien je ze dan met de telefoon, Ipad of computer?

In dat netwerkje thuis van al die lampen en knoppen, kun je ook een zg. hub of gateway opnemen. Die is onderdeel van het Zigbee netwerk maar heeft ook een Wifi aansluiting. En zo kun je via Wifi de hub koppelen aan je telefoon met de bijbehoren app en kun je plots alle lampen etc bedienen via je telefoon.

Voor elk merk apparaten is er een aparte app. Dat is niet zo handig en daarom hebben Google met Android en Apple via de Iphone elk een app gemaakt die met al die verschillende (het zijn er honderden!) verschillende merken kan werken.

Bij Android heet dat Google Home en Apple heet dat Homekit. 

Een voorbeeld, je hebt thuis een aantal Philips Hue lampen en de Philips app om die te bedienen.  Maar dan is het kerstmis en wil je de kerstboomverlichting ook automatisch maken. Dan kun je een Hue stopcontact kopen, maar ook b.v. eentje van de Action, een LSC.  Maar dan heb je 2 apps om dat je verlichting aan en uit te zetten, Hue en LSC.

Met Google Home of Apple Homekit kun je de Hue lampen toevoegen en ook het LSC slimme stopcontact. Dan kun je uit 1 app alles bedienen, maar ook regels maken dat de verlichting om 7 uur aangaat, om 9 uur de hoofdverlichting uit, maar de kerstboom aan laten. Als het om 5 uur donker wordt automatisch de buitenlamp aan en als je om 6 uur thuis komt, gaat tegen 6 uur de hoofdverlichting ook weer aan. Met de slimme stopcontacten kun je natuurlijk ook andere apparaten aan of uit zetten.