Nieuw, WiFi 7 komt er aan, 5x sneller!

Er is een nieuwe wifi-standaard op komst: wifi 7. Daarmee wordt je draadloos internet bijna vijf keer zo snel. DELTA’s internetexpert Amish Khusial is uitvoerig aan het testen. In dit blog legt hij je uit wat je nog meer aan wifi 7 hebt en wanneer het zover is.

Wifi 7 is een nieuwe wifi-standaard. Zie het als een update, een nieuwe versie van de technologie die draadloos internet mogelijk maakt. Elke standaard heeft zo zijn eigen werking, en de standaard bepaalt in grote mate hoe snel je draadloos internet is. Wifi 7 is grofweg vijf keer zo snel als wifi 6. 

Daarom volgt DELTA’s internetexpert Amish Khusial de ontwikkelingen op de voet. Zodat we je helemaal op de hoogte kunnen houden.

Ons testlab

Amish is sinds vorig jaar al aan het testen met wifi 7. “Ik wil zelf ondervinden wat de voordelen zijn, hoeveel sneller het nu écht is, in hoeverre onze klanten er profijt van zouden kunnen hebben in de toekomst.

Dat testen doen we in ons lab, in één van onze serverruimtes. Daar hebben we allerlei apparaten die onze klanten thuis ook hebben: een videodeurbel, de verschillende routers die wij leveren, een PlayStation, laptops, smart-tv, smartphones… Die zijn draadloos of bekabeld aangesloten op ons internet. Hier proberen we de nieuwste technologieën uit en testen we nieuwe randapparatuur van onze leveranciers.”  

Snelheid wifi 7 “een reuzensprong” 

“Bij nieuwe wifi-standaarden wordt vaak gesproken over de maximale, theoretische snelheid. Wij vertellen je liever wat je in de praktijk aan snelheid gaat ervaren. Uit mijn tests tot nu toe blijkt dat je op een enkel apparaat snelheden behaalt van 3,5 tot 5 Gbps. Dat is ruim vijf keer zo snel als de praktische snelheid van wifi 6, een reuzensprong!”  

Vol gas op een extra rijbaan  

“Het andere grote voordeel van wifi 7 is dat de netwerkcapaciteit flink groter is. Dat betekent dat je heel veel apparaten probleemloos draadloos met het internet verbindt. Dat komt doordat wifi 7-apparaten van een extra ‘frequentieband’ gebruik kunnen maken. 

Zie je draadloos netwerk als een snelweg, frequentiebanden als de rijbanen. Vooralsnog zijn er twee rijbanen: de 2,4 GHz-band en de 5 GHz-band. Veel apparaten die je thuis hebt – videodeurbel, Sonos-speakers, smart wasmachine, slimme thermostaat – ‘rijden’ op de 2,4 GHz-rijbaan. Daar wordt het steeds drukker, want mensen hebben thuis steeds meer van die draadloos verbonden apparaten. In spitstijd zorgt dat voor file, dus trager en instabiel internet.

Wifi 7-apparaten kunnen op meerdere rijbanen tegelijk rijden, het apparaat kiest automatisch de rustigste rijbaan. En er is dus een extra rijbaan bijgekomen: de 6 GHz-band. Daar zijn nog maar weinig apparaten geschikt voor. Apparaten die dat wel zijn, kunnen dus vol gas op de lege rijbaan rijden.

Al het verkeer is straks goed verdeeld over de rijbanen, dus dat betekent razendsnel en stabiel internet op al je apparaten.”  

Wifi 7 in de echte wereld 

“Mits je draadloos netwerk goed is geïnstalleerd en je apparatuur geschikt is voor wifi 7, zal wifi 7 ervoor zorgen dat je draadloos internet sneller en stabieler is. Daar heb je echt wat aan. Zeker als meerdere gezinsleden er gebruik van maken. Gamen, studeren, vergaderen, streamen; het kan allemaal tegelijk.

Om gebruik te kunnen maken van wifi 7 heb je apparatuur nodig die daar geschikt voor is. Ik heb het dan bijvoorbeeld over modems, routers, wifi-punten, laptops en telefoons. De kosten van deze apparatuur zijn nog erg hoog. Daarbij is het nog onduidelijk wanneer wifi 7 gestandaardiseerd wordt voor de reguliere markt. Uiteraard houden wij je op de hoogte van deze mooie ontwikkeling.  

Deel dit bericht