Wifi in het vliegtuig

Veel commerciële luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig wifi aan aan boord van hun vliegtuigen. Met in-flight wifi kunnen passagiers tijdens de vlucht verbinding maken met internet en surfen, e-mails controleren, berichten verzenden, sociale media bijwerken en andere online activiteiten uitvoeren.

Het wifi-systeem in vliegtuigen werkt meestal via een draadloos netwerk dat is verbonden met een antenne aan boord van het vliegtuig. Deze antenne maakt verbinding met een netwerk op de grond via een satelliet of een luchtnetwerk, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en het type vliegtuig.

Het gebruik van in-flight wifi kan variëren afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en het type vlucht. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden gratis wifi aan, terwijl andere een vergoeding vragen voor de service. Snelheid en dekking kunnen ook variëren, afhankelijk van factoren zoals de locatie van het vliegtuig, het type verbinding en het aantal passagiers dat tegelijkertijd verbinding maakt.

Het is belangrijk op te merken dat tijdens het opstijgen en landen meestal het gebruik van elektronische apparaten, inclusief wifi, beperkt is vanwege veiligheidsvoorschriften. De bemanning zal de passagiers op de hoogte brengen van de specifieke regels en richtlijnen met betrekking tot het gebruik van wifi aan boord.

Hoe werkt wifi in het vliegtuig?

Ook hoog in de lucht is verbinding maken met wifi geen enkel probleem. Maar hoe werkt het? Het vliegtuig maakt verbinding door middel van een satelliet. Deze zorgt er voor dat je als passagier je mobiele apparaten gewoon kan blijven gebruiken. Verbind met het netwerk van het vliegtuig en stap in de digitale wereld tijdens je vlucht. Verwacht niet dat je verbinding net zo goed is als op de grond. De snelheid en kwaliteit van de wifi kan variëren, zoals de hoeveelheid verbonden passagiers en de afstand van de satelliet. Welke luchtvaartmaatschappijen wifi in het vliegtuig hebben, hangt af per luchtvaartmaatschappij.

Hoeveel kost wifi in het vliegtuig?

De kosten verschillen per luchtvaartmaatschappij en hoelang je vlucht duurt. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden gratis in-flight wifi aan, maar er zitten soms wel voorwaarden aan verbonden. Zo is er bij Air China wel wifi aan boord, maar is dit niet toegestaan op een smartphone. Bij Emirates krijgen economy passagiers de eerste 20 MB gratis, terwijl Business en First Class gebruik kunnen maken van onbeperkt in-flight wifi. Ook zijn er enkele luchtvaartmaatschappijen die er een vergoeding voor vragen. Dit kan oplopen tot tientallen euro’s afhankelijk van de snelheid en het gebruik. Bekijk altijd voor vertrek de voorwaarden op de website van jouw luchtvaartmaatschappij. Zo weet je 100 procent zeker dat er wifi aan boord is en tegen welk actueel tarief.

Welke luchtvaartmaatschappijen hebben wifi in het vliegtuig?

Welke luchtvaartmaatschappijen hebben wifi in het vliegtuig?

Zowel vluchten binnen Europa als de intercontinentale vluchten bieden aan boord wifi aan, waaronder luchtvaartmaatschappijen als KLM en Emirates. Hieronder vind je een overzicht van welke luchtmaatschappijen gratis wifi aanbieden, welke tegen betaling zijn en welke luchtmaatschappijen geen wifi aanbieden.

LuchtmaatschappijWifi aan boordPrijs
KLMJaVan €8 tot €30 euro.
EmiratesJa*Van USD 2,99 (€3) tot USD 19,99 (€19).
TUI FlyNeeInflight entertainment gratis.
Vueling AirlinesJaVan €3,99 tot €5,99 euro.
CorendonNeeInflight entertainment gratis.
Qatar AirwaysJaUSD 8 (€7,50) als je via Qatar Airways boekt, varieert per vliegtuig en vliegroute.
Turkish AirlinesJaVan USD 2,99 (€3) tot USD 24,99 (€23,40).
EasyJetNee n.v.t.
TransaviaNee n.v.t.
RyanairNee n.v.t.

* Emirates Skywards-leden profiteren van gratis wifi.